DESCRIEREA PROIECTULUI:

Problema ştiinţifică spre soluţionarea căreia este orientat proiectul

Proiectul propus este relevant pentru Programul Naţional de Cercetare Dezvoltare, Modulul III, „Acorduri bilaterale România/Moldova” deoarece răspunde atît scopului, cît şi obiectivelor generale si specifice ale acestuia. Astfel, pentru creşterea competitivităţii activităţilor de cercetare-dezvoltare (obiectiv general al programului) a fost format un parteneriat intre două entităţi cu profil de cercetare, pentru rezolvarea unei probleme complexe si crearea mecanismelor de implementare a rezultatelor acesteia, intr-un domeniu prioritar - MEDIU.

Actualitatea problemei în domeniul de cercetare propus

Problematicile legate de MEDIU au căpătat caracter prioritar atît pe plan naţional şi european, cît şi pe plan internaţional, odată cu manifestarea efectelor de încălzire globală a planetei, degradarea accentuată şi continuă a calităţii apelor de suprafaţă şi subterane (avînd drept consecinţa imediată scăderea rezervelor de apa care pot fi utilizate ca surse de apa potabilă), dezechilibrarea ecosistemelor cu efecte asupra biodiversitatii, creşterea alarmantă a cantităţilor de deşeuri etc. Desfăşurarea activităţilor în parteneriatul format între o Societate de Servicii Informatice Bucovina – SSIB S.A. (CO) şi o universitate: Universitatea Tehnică a Moldovei (P1), va duce la dezvoltarea cunoaşterii în următoarele domenii interdisciplinare: chimie, biologie, hidrogeologie, fizica, matematica, teoria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei.

Corespunderea tematicii cu priorităţile naţionale şi cele europene (expuse în Programul Cadru 7 al Comunităţii Europene pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică), indicarea temelor specifice PC7

Tema proiectului are ca obiectiv derivat din cel general, fundamentarea ştiinţifica, crearea si implementarea unui sistem integrat de monitorizare care va permite stabilirea în timp real a pachetului de măsuri pentru conservarea, reconstrucţia şi consolidarea diversităţii biologice si ecologice. Proiectul a fost încadrat la direcţia de cercetare „3 - Mediu", prioritatea tematica COD 3.1 –„ Modalităţi şi mecanisme pentru reducerea poluării mediului".

Obiectivul(ele) concret(e) trasat(e) pentru soluţionarea problemei în cauză:

Obiectivul general al proiectului este evidenţierea şi modelarea evoluţiei spatio-temporale a caracteristicilor ecosistemelor acvatice pe traseul rîurilor de suprafaţă. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt impuse in cadrul proiectului următoarele obiective specifice: monitorizarea caracteristicilor ecosistemelor acvatice, determinarea interdependentelor dintre acestea pentru componentele de mediu apa de suprafaţă, fundamentarea aspectelor legate de specierea unor poluanţi anorganici in sediment; crearea unei baze de date si metadate care sa conţină informaţii pentru întreaga perioada a unui an si pe tot parcursul zonei de frontieră şi de pe teritoriul României al emisarilor aleşi ca referinţă (Prut, Siret, Suceava); modelarea matematica a evoluţiei spatio-temporale a caracteristicilor ecosistemelor acvatice în scopul urmăririi dinamicii acestora; transpunerea modelului matematic sub forma unui software specializat.<".

Gradul de noutate şi originalitate a obiectivului(elor) trasat(e);

Proiectul  Parteneriat ştiinţific România-Republica Moldova în vederea dezvoltării unor soluţii inovative de monitorizare a evoluţiei spaţio-temporale a sistemelor de tip râu” va contribui la îmbunătăţirea integrării transfrontaliere a regiunile de graniţă şi edificarea, în acelaşi timp, a unor baze solide pentru integrarea economica durabilă, deoarece:
- facilitează cooperarea transfrontalieră între instituţiile din sectorul vizat de mediu, prin semnarea unui acord de parteneriat pe termen lung între partenerii proiectului, în scopul sprijinirii relaţiilor in domeniul mediului;
- susţine intensificarea cooperării transfrontaliere prin:

-creşterea gradului de performanţă de funcţionare a personalului de decizie şi a personalului tehnic care deserveşte instituţiile cheie implicate în managementul apei în bazinul hidrografic transfrontalier;

-susţinerea unui ciclu integrat al dezvoltării durabile prin performanţă şi încredere;

-facilitarea contactelor cu noi parteneri în cadrul activităţilor commune;

-facilitarea accesului instituţiilor partenere şi a altor instituţii din zona transfrontalieră implicate în activitatea de management şi monitorizare a apelor, prin diseminarea rezultatelor proiectului;

-constituirea unui model de buna practica prin metodologia aleasa de atingere a obiectivelor prin activităţi desfăşurate pe 3 planuri diferite, respectiv monitorizare, dezvoltarea resurselor umane şi informare, cît şi a soluţiei inovative care este la ora actuală noutate absolută pentru zona transfrontalieră Romania-Repulica Moldova, respectiv model matematic de dispersie a parametrilor fizico-chimici pentru sistemele de tip rîu.

Prin sustinerea cooperarii economice transfrontaliere, proiectul asigură premisele atingerii primului obiectiv strategic, respectiv consolidarea valorilor comune deja existente, în vederea susţinerii unui nou ciclu integrat al dezvoltării durabile.
Proiectul are caracter de noutate şi originalitate prin faptul că îşi propune ca pe baza datelor de monitorizare să realizeze un model matematic de predicţie a evoluţiei spatio-temporale a caracteristicilor ecosistemelor acvatice, transpus sub forma unui software specializat. Lucrările de cercetare nu se opresc la stadiul de înregistrare a unor date de monitorizare. Punerea în evidenţă a speciaţiei impurificatorilor va permite caracterizarea evoluţiei dinamicii parametrilor ecosistemelor acvatice şi a mobilităţii poluanţilor în ecosistemele studiate. Complexitatea proiectului rezultă şi din necesitatea prelucrării unui volum foarte mare de date pentru definirea unui model matematic performant şi din utilizarea unor cunoştinţe de vârf din domeniul informaticii pentru transpunerea acestuia sub forma unui software specializat.
Pe plan internaţional, referitor la calitatea apelor de suprafaţa si subterane, sunt in vigoare acte de reglementare specifice fiecărei tari, precum si o serie de convenţii la care au aderat mai multe state. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezintă Directiva Cadru Apa (Water Framework Directive, 2000 60/EC) care are aplicabilitate pentru toate statele membre ale UE. România in calitatea sa de tara membra a Uniunii Europene are de indeplinit obiectivele acestei directive, transpuse in legislaţia prin Legea nr. 310/2004 pentru modificarea si completarea Legii Apelor nr. 107/1996. Republica Moldova, ca stat ce pregăteşte aderarea la UE, este interesată şi ea în armonizarea legislaţiei proprii cu cea europeană. Unul din obiectivele specifice ale acestei directive este legat de conservarea si protecţia apelor subterane si de suprafaţa, respectiv identificarea impactului activităţii umane asupra calităţii si cantităţii resurselor naturale de apa si limitarea oricărei intrări de poluant in subteran, analiza poluanţilor din apa, caracterizarea surselor de poluare si in final elaborarea unor planuri de management viabile.


Rezultatele anticipate inclusiv impactul ştiinţific şi economic al acestora. Domeniile posibile de aplicare a rezultatelor cercetărilor:

Impactul  economic
Rezultatele proiectului vor oferi posibilitatea agenţilor economici care desfăşoară activităţi industriale cu impact asupra râurlor analizate, să-şi stabilească propria strategie de dezvoltare economică bazată pe analiza cost/beneficiu care include şi costurile de mediu, ăn vederea diminuării gradului de poluare a apelor uzate deversate şi reducerii efectelor induse ecosistemului de tip râu. Semnalarea în timp real a situaţiilor de depăşire a valorilor unor indicatori de calitate prin aplicarea sistemului integrat de monitorizare asigură facilitarea conformării agenţilor economici la cerinţele de reglementare. Predicţia fenomenelor de risc ecologic pe baza software-ului specializat prin introducerea unor informaţii primare din baza de date va duce la limitarea cheltuielilor care ar fi necesare pentru acoperirea potenţialelor pagube materiale.

Impactul social al proiectului poate fi definit prin menţinerea dinamicii stării componentelor de mediu de-a lungul unui râu la o valoare situată sub un prag critic de poluare, ceea ce va duce la creşterea stării de sănătate a populaţiei care utilizează apa din emisar ca resursa naturală. Soluţia propusă prin proiect face posibil acest deziderat al menţinerii dinamicii sub "valoarea critică" prin furnizarea rapidă şi exactă a parametrilor de stare ai ecosistemelor acvatice. Rezultatele proiectului duc la crearea de oportunităţi pentru învătământ, prin diseminarea cunoştinţelor acumulate sub forma unor cursuri adresate studenţilor partenerului P1 şi prin orientarea tinerilor absolvenţi şi a studenţilor din anii terminali spre activităţi de cercetare-dezvoltare.

Impactul asupra mediului.
Activităţile prevăzute a se derula în cadrul proiectului nu sunt generatoare de impact asupra mediului. Investigaţiile analitice din etapele în care este necesară determinarea caracteristicilor fizico-chimice şi biologice ale ecosistemelor acvatice, vor fi efectuate în laboratoarele de încercări acreditate cu respectarea stricta a cerinţelor de protecţia mediului. Tema proiectului este axată pe găsirea unor soluţii de protecţie a mediului prin conservarea, reconstrucţia şi consolidarea diversităţii biologice şi ecologice.

Dezvoltarea durabilă
Poluarea apelor de suprafaţă în aria proiectului constuie o problemă în continuă creştere în ultimii ani. Rezolvarea acesteia trebuie făcută într-o manieră durabilă, respectând prevederile Agendei Gothenburg a UE.

Egalitatea de şanse
Principiul oportunităţilor egale permite ca toate grupurile sociale şi categoriile de vârstă să aibă acces la oportuniţăţile şi beneficiile oferite de acest proiect. În acest sens proiectul oferă şansa tinerilor cercetători (42% din membrii echipelor proiectului) la stagii de cercetare în instituţiile participante. Rolul deosebit femeilor în societate joacă un rol important în problematica UE. Proiectul facilitează accesul femeilor (40% din membrii proiectului) la instruire, formare, cercetare, mobilitate internaţională.

Coeziune teritorială
Principiul coeziunii teritoriale este unul cheie în cadrul multor programe ale UE. El stimulează dezvoltarea economică în aria proiectului în vederea reducerii disparităţilor dintre regiunile eligibile asigurând o dezvoltare spaţială echilibrată.

 

Înapoi la Pagina Principala